MARKO BRAJOVIĆ

Marko Brajović

 

Marko Brajović (1973, Brazil) rođen je u Podgorici, a osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Rovinju. Diplomirao je 2000. godine na Instituto Universitario di Architettura di Venezia. U Moskvi, na MARCHI Univerzitetu 2000. i 2001. godine studira Konstruktivizam u arhitekturi. Magistrira 2002. godine na odsjeku Audio – vizuelne tehnologije na Institut Universitari de l’ Audiovisual, UPF, Barcelona, nakon čega dobija i istraživačku stipendiju. Svoj prvi arhitektonski biro – Su-Studio osniva 2002. godine u Barseloni. U tom periodu realizuje projekte u Kostariki, Japanu, Njemačkoj, Španiji i Italiji. Od 2003. do 2006. godine radi kao profesor ili gostujući profesor na raznim fakultetima arhitekture i dizajna (Katalonija, Barselona, Moskva, Kostarika, Mekenzi, Sao Paulo, Amazonija, Japan, Njemačka…). Na Arhitektonskom univerzitetu u Barseloni 2005. godine magistrira „Generic Architecture“, nakon čega započinje doktorske studije u Barseloni i Rio de Janeiru. 2006. godine seli se u Brazil i počinje da radi kao direktor škole industrijskog dizajna (Istituto Europeo di Design) i formira nove programe magistarskih studija „Strategic Design“. U tom periodu vrši detaljnu studiju održive arhitekture i dizajna u Amazoniji.

Od 2006. godine do danas živi i radi u Brazilu kao osnivač i kreativni direktor studija za arhitekturu, scenografiju i dizjan – Atelier Marko Brajovic, sa sjedištem u Sao Paulu.
Profesionalna afirmacija se odnosi na realizaciju projekata poput Paviljona Brazila i Paviljona Crne Gore na EXPO Milano 2015, CAMPER u Sao Paulu, Hong Kongu, Melburnu, Milanu, San Sebastijanu, ekspografije izložba Dejvid Bouvija, Stenli Kjubrika, Alfreda Hičkoka; VIP office za Google u Sao Paulu, razne izložbe na Miami Art Basel i Venecijanskom bijenalu arhitekture, projekte za Lacoste, KLM, Mitsubishi…

Međunarodne zlatne nagrade za arhitektonske i design projekte Atelier Marko Brajovic su: IF AWARD, IF GOLD, World Architecture Festival, W Award, IDEA Brasil… Danas je i co-direktor u Architectural Association Visiting School Amazon i platforme Design by Nature, kao i savjetnik AskNature (Arisona University).