United Kids International Montenegro

Autorka: Dijana Vučinić
Saradnica: Milica Bubanja
Renderi: Dimitrije Puzović

Površina: 728,66 m2 
Godina projektovanja : 2020
Godina realizacije: 2021
Lokacija: Tološi, Podgorica
Investitor: PU OC United Kids International Montenegro

Otvorena kuća za otvorenu školu je bila ideja projekta od samog početka. Ovo je jedna od onih škola u kojoj se sva djeca osjećaju veoma ugodno, u kojoj nastavnici svoje učenike upoznaju kroz igru u dvorištu, kroz umjetnost i zanatstvo. U njoj djeca uče kako da recikliraju i kako da čuvaju svoju okolinu. Jedni druge upoznaju tako što ih nastavnici upućuju da bolje razumiju različite kulture iz kojih dolaze. Mnogo vremena provode napolju i u igri. To su okolnosti koje su uticale na projekat. Zadatak je bio jednostavan: broj učionica, veoma malo prostora za nastavnike i prostori za učenje i druženje unutra i vani.

Parcela na kojoj je projektovana škola graniči se sa parcelom na kojoj je postojeći objekat škole. UKIM je svojim kapacitetima i planovima za budućnost prevazišao gabarite postojećeg objekta i veoma posvećeni vlasnici škole odlučili su sagraditi dodatni objekat u neposrednoj blizini. Sa postojećom školom nova škola povezana je kafeterijom koja ujedno služi i kao prostor za priredbe i druga okupljanja.

Kako je otvoreni prostor veoma važan u nastavnim procesima, nastojali smo da nadoknadimo i to parče dvorišta koje zauzima škola pa smo otvorili krov i na njemu napravili dodatno dvorište. Tamo je prostor u kojem se može održavati nastava, tamo će djeca sa svojim nastavnicima gledati filmove ili se samo družiti i zabavljati. UKIM je škola “otvorenog uma“ pa smo odlučili da otvorimo i krov. U centralnom holu je prostor za izložbe, zidovi će biti ispunjeni radovima po spratovima, a u prizemlju hol služi za okupljanje i za razgovor roditelja i nastavnika. Hol je prozračan i otvoren sa obije strane. Učionice su manje, u skladu sa grupama u kojima rade učenici u UKIM. Niži razredi biće na prizemlju, a viši na spratovima.